DSCF7055

W sobotę 9 września 2017 r. odbyła się jubileuszowa XV Ogólnopolska Pielgrzymka Kolejarzy do Sanktuariom BoĹźego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach.

Pracownicy kolei, emeryci i renciści kolejowi wraz z towarzyszącymi im rodzinami zgromadzili się w Sanktuarium pod hasłem „IdĹşcie i głoście…” Modlili się o błogosławieństwo w sprawach, które dotyczą wszystkich kolejarzy, na wszystkich stanowiskach i we wszystkich spółkach.

Pielgrzymka rozpoczęła się w Sanktuarium św. Jan Pawła II Drogą KrzyĹźową, by następnie przybyć na Eucharystię do Sanktuarium BoĹźego Miłosierdzia, która odbyła się pod przewodnictwem Ks. abp. Marka Jędraszewskiego Metropolity Krakowskiego. W swojej homilii abp. Jędraszewski mówił nam jak mamy Ĺźyć czerpiąc przykład z niedoścignionego wzoru, jakim jest nasza patronka Święta Katarzyna Aleksandryjska.

W pielgrzymce uczestniczyli: przedstawiciele Katolickiego Stowarzyszenia Kolejarzy Polskich (organizatorzy pielgrzymki), pracownicy spółek kolejowych wraz z członkami zarządów (Zarząd PKP Cargo S.A. reprezentowali: Prezes Maciej Libiszewski i Przedstawiciel Pracowników Zenon Kozendra), związki zawodowe działające na kolei (ZOZ NSZZ „Solidarność” PKP Cargo S.A. Centrala reprezentował Przewodniczący Jerzy Pilawski). W uroczystości liturgii posługiwali kolejarze a uświetniła ją, orkiestra kolejowa i 40 pocztów sztandarowych, w tym nasz poczet sztandarowy w składzie: Joanna Wilk, Jerzy Pilawski, Ryszard Wanik.

Uroczystość zakończyła się w Godzinę Miłosierdzia koronką do Miłosierdzia BoĹźego.

Foto: Piotr Jamróz

Dzięki uprzejmości Biura Prasowego Archidiecezji Krakowskiej i Redakcji Programów Katolickich im. Ks. Andrzeja Baczyńskiego TVP3 Kraków, moĹźliwe jest takĹźe obejrzenie większej ilości zdjęć oraz filmu z uroczystości.

Ewa Waligóra