POGŁĘBIAJCIE ŚWIADOMOŚĆ, ŻE JESTEŚCIE RODZINĄ KOLEJARSKĄ

DSCF8016

Podczas tradycyjnego, corocznego spotkania opłatkowego z kolejarzami, zorganizowanego z inicjatywy Katolickiego Stowarzyszenia Kolejarzy Polskich w Pałacu Biskupów w Krakowie, ks. abp Marek Jędraszewski mówił o szacunku społecznym, jakim cieszą się kolejarze, o ich słuĹźbie spotkaniom ludzkim i wspaniałym poczuciu, Ĺźe są dla siebie rodziną.

Spotkanie rozpoczęło się krótką modlitwą w kaplicy, którą poprowadził Ksiądz Prałat. Grzegorz Szewczyk, Duszpasterz Kolejarzy Archidiecezji Krakowskiej. Tym razem, z uwagi na obowiązki Księdza Arcybiskupa związane z rozpoczynającymi się Światowymi Dniami MłodzieĹźy nie było mszy św. Przybyli na spotkanie kolejarze z róĹźnych spółek i organizacji związkowych dziękowali za otrzymywane wsparcie i odwaĹźne homilie głoszone w obronie wiary, wartości chrześcijańskich i ojczyzny. Prosili o błogosławieństwo na nowy rok a Metropolicie Ĺźyczyli zdrowia, wielu łask BoĹźych oraz opieki Matki BoĹźej, zapewnili teĹź, Ĺźe zawsze moĹźe liczyć na kolejarzy.

Ksiądz Arcybiskup otrzymał liczne upominki, wśród których nie zabrakło teĹź tych od niezwykle licznie reprezentowanej w tym roku Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność w Centrali PKP CARGO S.A.

Na zakończenie, uczestnicy spotkania połamali się opłatkiem, złoĹźyli sobie wzajemnie Ĺźyczenia i wspólnie kolędowali.

Obszerna relacja ze spotkania (foto i video) jest dostępna na stronie internetowej Archidiecezji Krakowskiej.

Zdjęcia robili teĹź tradycyjnie: Adam Dyląg, Piotr Jamróz i Adam Zyzman.